Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
: : :
bis zum Weihnachtsabend!

 

Još malo i stiže Valentinovo, Dan zaljubljenih, i mnogi će 14. veljače na neki način proslaviti ljubav. Možda već namjeravate rezervirati stol za dvoje u nekom lijepom restoranu. Možda će vas netko iznenaditi cvijećem, čokoladom ili posebnim romantičnim poklonom, s puno pažnje odabranim baš za vas… Možda ni niste u vezi, ali ćete pripremiti dar za najbolju prijateljicu, reći mami da je volite, ili, zašto ne, kupiti sebi nešto lijepo… Taj dan bit će mnogo ljubavi u zraku, iako, zapravo, nitko ne zna čemu ili komu točno možemo zahvaliti na ovom prazniku zaljubljenih.

Povijest Valentinova, kao i priča o njegovu zaštitniku svecu, obavijena je misterijem. Veljača se već dugo slavi kao mjesec romantike, a Valentinovo, onakvo kakvo ga poznajemo danas, sadrži elemente i kršćanske i starorimske tradicije. Najčešće se vezuje uz svetog Valentina koji je tajno vjenčavao parove i time prkosio zakonu cara Klaudija koji je odlučio da se mladi muškarci ne smiju ženiti već trebaju služiti isključivo vojsci, zbog čega je pogubljen, a vjeruje se da je 14. veljače, negdje oko 270. godine, datum njegova rođenja ili pokopa. Sveti Valentin postao je jedan od najpopularnijih svetaca u Francuskoj i Engleskoj, a upravo je engleski pjesnik, barem se tako smatra, Geoffrey Chaucer zabilježio Valentinovo kao dan romantičnog slavlja u svojoj pjesmi “Parliament of Foules” iz 1375. godine, kada je napisao: “Ovo je poslano na dan Svetog Valentina, kad svaka ptica dolazi tamo birati svog para…“.

Najstariju poznatu valentinovsku čestitku napisao je, pak, Francuz. Godine 1415. godine je vojvoda Charles Orleanski, svojoj ženi, dok je poslije izgubljene bitke bio zatvoren u londonskom Toweru, napisao ljubavne stihove,  a čestitka se danas čuva u rukopisnoj kolekciji Britanske knjižnice u Londonu.  Vjeruje se da je nekoliko godina nakon toga kralj Henrik V. unajmio pisca, Johna Lydgatea, da sastavi nježnu poruku za Katarinu Valois.

Već se u 17. stoljeću popularizirala proslava Valentinova u Velikoj Britaniji, a sredinom 18. stoljeća bilo je uobičajeno da prijatelji i ljubavnici svih društvenih slojeva razmjenjuju male znakove naklonosti ili rukom ispisane poruke koje su kasnije zamijenile tiskane čestitke. Tiskane čestitke s već ispisanim porukama bile su praktičan način izražavanja naklonosti u vrijeme kada izravno iskazivanje osjećaja nije bilo ohrabrivano.

A da poruke ljubavi budu što dojmljivije, pobrinula se Amerikanka Esther A. Howland koja je oko 1840. počela prodavati prve masovno proizvedene čestitke za Valentinovo u Americi. Howland, poznata kao ‘Majka Valentina’, stvarala je složene kreacije s pravom čipkom, vrpcama i šarenim slikama, a čak bi i američka pošta prigodno smanjila cijene maraka pa je Valentinovo postao drugi praznik nakon Božića za koji bi se slalo najviše čestitki u godini. No, ljubav se za Dan zaljubljenih ne iskazuje samo riječima ispisanima na lijepoj čestitci, recimo, postoji podatak da se za Valentinovo svake godine proda oko osam milijardi čokoladnih srdaca!

Tu su i crvene ruže, parfemi, večere, romantični izleti, donje rublje, nakit, plišanci i razni drugi prigodni pokloni kojima se kaže: Stalo mi je do tebe. Pokažite i vi svoju naklonost ovog Valentinova dragoj osobi uz lijepu gestu, riječ i poklon, a svakako ćete velik izbor pronaći u ponudi King Crossa!      

Datum objave: 13. veljače 2024.

*Cijene su važeće na dan objave. Trgovine zadržavaju pravo izmjene cijena i uvjeta prodaje te iste mogu promijeniti bez prethodne najave.