Novogodišnja noć se bliži što znači da ćete nekom u ponoć poželjeti sve najljepše, a nazdraviti čašom pjenušca. Isto tako, blagdani su vrijeme kada vam svraća puno dragih ljudi i naravno da ih želite lijepo ugostiti. A ima li bolje nego im poslužiti fin, rashlađen pjenušac u lijepoj čaši? Nema, ali ako ste malo nesigurni oko svog znanja u vezi pjenušca, nemojte biti – pred vama je jednostavan, ali iscrpan vodič uz koji ćete doznati sve što treba znati o pjenušcima, od toga kako ga otvoriti i poslužiti, koliko rashladiti do toga gdje možete kupiti kvalitetna pjenušava vina. Krenite!
Što je pjenušac?
To je pjenušavo vino koje ćete naći pod raznim nazivima, najčešće ovisno o njegovu porijeku. Tako ćete piti pravi šampanjac ukoliko je mješavina tri sorte grožđa – Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier – iz regije Champagne na sjeveru Francuske. Cavu ćete piti ako je iz Španjolske, a Prosecco je najpoznatije talijansko pjenušavo vino. Tu su još Espumante iz Portugala, Sekt iz Austrije i Njemačke, Amerikanci ga nazivaju “Sparkling Wine”, a treba napomenuti da su i hrvatski pjenušci na sve boljem glasu iz godine u godinu.
Kako ga poslužiti?
Obavezno dobro rashlađeno ako želite uživati u njegovoj punoj finoći i aromama. Oko 30 minuta u ledenoj vodi ili tri sata u hladnjaku obično je dovoljno – hlađenjem pjenušavog vina pojačat ćete njegov okus, mjehuriće i miris.