Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
: : :
bis zum Weihnachtsabend!

 

Novogodišnja noć se bliži što znači da ćete nekom u ponoć poželjeti sve najljepše, a nazdraviti čašom pjenušca. Isto tako, blagdani su vrijeme kada vam svraća puno dragih ljudi i naravno da ih želite lijepo ugostiti. A ima li bolje nego im poslužiti fin, rashlađen pjenušac u lijepoj čaši? Nema, ali ako ste malo nesigurni oko svog znanja u vezi pjenušca, nemojte biti – pred vama je jednostavan, ali iscrpan vodič uz koji ćete doznati sve što treba znati o pjenušcima, od toga kako ga otvoriti i poslužiti, koliko rashladiti do toga gdje možete kupiti kvalitetna pjenušava vina. Krenite!

 

Što je pjenušac?

To je pjenušavo vino koje ćete naći pod raznim nazivima, najčešće ovisno o njegovu porijeku. Tako ćete piti pravi šampanjac ukoliko je mješavina tri sorte grožđa – Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier – iz regije Champagne na sjeveru Francuske. Cavu ćete piti ako je iz Španjolske, a Prosecco je najpoznatije talijansko pjenušavo vino. Tu su još Espumante iz Portugala, Sekt iz Austrije i Njemačke, Amerikanci ga nazivaju “Sparkling Wine”, a treba napomenuti da su i hrvatski pjenušci na sve boljem glasu iz godine u godinu.

 

Kako ga poslužiti?

Obavezno dobro rashlađeno ako želite uživati u njegovoj punoj finoći i aromama. Oko 30 minuta u ledenoj vodi ili tri sata u hladnjaku obično je dovoljno – hlađenjem pjenušavog vina pojačat ćete njegov okus, mjehuriće i miris.

U kakvim čašama ga servirati?

Visoke uske čaše za pjenušac nisu samo elegantne i svečane, već također zadržavaju mjehuriće, sprječavajući da vino ishlapi. Međutim, također su čaše u obliku tulipana, u kakvima se često poslužuje bijelo vino, također odlična opcija.

 

Kako otvoriti bocu pjenušca?

Za razliku od scena u filmovima, ispravan način otvaranja ne uključuje ispaljivanje čepa preko sobe uz glasan prasak. Umjesto toga, u kontroliranoj maniri, pustite da pritisak iz boce nježno izbaci čep uz tihi zvižduk. Otpustite, ali nemojte potpuno ukloniti metalnu mrežicu, držeći palac na vrhu čepa u svakom trenutku. Držite bocu pod kutom od 45° i s palcem na čepu, polako okrećite bocu (ne čep) u jednom smjeru, čvrsto držeći čep. Dopustite da pritisak unutar boce lagano izbaci čep.

 

Kako ga točiti?

Da biste izbjegli prolijevanje, nemojte ga točiti nasumično. Kada se toči nepažljivo, vino se može zapjeniti, preliti preko ruba čaše i potom dugo smirivati prije nego što se nastavi točenje. Kako biste očuvali mjehuriće i spriječili prolijevanje, držite čašu pod kutom dok točite vino.

 

Kako piti pjenušavo vino

Pjenušavo vino pijte polako, uživajući u njegovim mjehurićima, aromama i okusu. Elegantno ispijanje osigurava potpuni užitak u svakom gutljaju.

 

Gdje kupiti kvalitetna pjenušava vina?

U Intersparu u King Crossu pronaći ćete velik izbor pjenušavih vina raznog porijekla, a na istom mjestu ćete pronaći i lijepe vinske čaše. Živjeli!