Podignuta čaša pjenušca znači samo jedno – slavlje je na vrhuncu, bilo da je riječ o vjenčanju, prijateljima koji su se napokon okupili oko istog stola do poklopljenih kazaljki u ponoć kada ćete šapnuti najljepše želje za novu godinu. Ti fini mjehurići rashlađenog vina pružaju nepcu neusporedivo iskustvo, ali, jeste li znali da je zapravo pjenušac nastao slučajno. Kakva sretna nesreća – ali u to vrijeme nisu tako mislili, jer boce i čepovi nisu mogli izdržati pritisak karbonizacije i većina bi se vina prolila što je bio golem gubitak. Ipak, to se promijenilo 1844. godine kada je Adolphe Jaquesson izumio musel, žičanu ‘uzdu’ za sprječavanje pucanja čepa.
Zahvaljujući tom izumu, pjenušava vina mogla su izaći iz boce kontrolirano – i to uz veličanstven prasak.
Šampanjac ili pjenušac?
Iako su se donedavno sva pjenušava vina često nazivala šampanjcem, i tu su se stvari promijenile – šampanjcem se smije zvati isključivo pjenušavo vino proizvedeno u regiji Champagne u sjevernoj Francuskoj, čiji vinari se uz to moraju pridržavati vrlo strogih standarda. Tlo regije Champagne je kredasto i puno vapnenca, što dovodi do visoko kiselog grožđa i ključ je za dobra pjenušava vina. Méthode champenoise (ili tradicionalna metoda) koristi se za izradu ‘službenog’ šampanjca, što znači da vino prolazi kroz drugu fermentaciju unutar boce što pomaže šampanjcu dodati njegovu prepoznatljivu složenost.
Svako drugo pjenušavo vino proizvedeno izvan Champagnea naziva se pjenušcem. Nekoliko je zemalja poznato po ukusnim pjenušavim vinima, poput Italije, Španjolske i Sjedinjenih Država. A ovisno o tome odakle je vaša boca pjenušavog vina, može imati i određeni naziv.
Tako je prosecco talijanski pjenušac proizveden od grožđa prosecco ili glera i najprodavanije je pjenušavo vino na svijetu. Italija je također poznata po jedinstvenijem lambruscu, pjenušavom crvenom vinu koje je odličan izbor kada želite isprobati tamnu stranu vina s mjehurićima. Cava je španjolska verzija pjenušca i proizvodi se od mješavine grožđa macabeo, parellada i zarello. Za razliku od strogih pravila proizvodnje šampanjca, u pjenušcima postoji više slobode za korištenje vrste grožđa i odabira metode uz koju vina dobivaju svoje mjehuriće.