Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
: : :
bis zum Weihnachtsabend!

Podignuta čaša pjenušca znači samo jedno – slavlje je na vrhuncu, bilo da je riječ o vjenčanju, prijateljima koji su se napokon okupili oko istog stola do poklopljenih kazaljki u ponoć kada ćete šapnuti najljepše želje za novu godinu. Ti fini mjehurići rashlađenog vina pružaju nepcu neusporedivo iskustvo, ali, jeste li znali da je zapravo pjenušac nastao slučajno. Kakva sretna nesreća – ali u to vrijeme nisu tako mislili, jer boce i čepovi nisu mogli izdržati pritisak karbonizacije i većina bi se vina prolila što je bio golem gubitak. Ipak, to se promijenilo 1844. godine kada je Adolphe Jaquesson izumio musel, žičanu ‘uzdu’ za sprječavanje pucanja čepa.

Zahvaljujući tom izumu, pjenušava vina mogla su izaći iz boce kontrolirano – i to uz veličanstven prasak.

Šampanjac ili pjenušac?

Iako su se donedavno sva pjenušava vina često nazivala šampanjcem, i tu su se stvari promijenile – šampanjcem se smije zvati isključivo pjenušavo vino proizvedeno u regiji Champagne u sjevernoj Francuskoj, čiji vinari se uz to moraju pridržavati vrlo strogih standarda. Tlo regije Champagne je kredasto i puno vapnenca, što dovodi do visoko kiselog grožđa i ključ je za dobra pjenušava vina. Méthode champenoise (ili tradicionalna metoda) koristi se za izradu ‘službenog’ šampanjca, što znači da vino prolazi kroz drugu fermentaciju unutar boce što pomaže šampanjcu dodati njegovu prepoznatljivu složenost.

Svako drugo pjenušavo vino proizvedeno izvan Champagnea naziva se pjenušcem. Nekoliko je zemalja poznato po ukusnim pjenušavim vinima, poput Italije, Španjolske i Sjedinjenih Država. A ovisno o tome odakle je vaša boca pjenušavog vina, može imati i određeni naziv.

Tako je prosecco talijanski pjenušac proizveden od grožđa prosecco ili glera i najprodavanije je pjenušavo vino na svijetu. Italija je također poznata po jedinstvenijem lambruscu, pjenušavom crvenom vinu koje je odličan izbor kada želite isprobati tamnu stranu vina s mjehurićima. Cava je španjolska verzija pjenušca i proizvodi se od mješavine grožđa macabeo, parellada i zarello. Za razliku od strogih pravila proizvodnje šampanjca, u pjenušcima postoji više slobode za korištenje vrste grožđa i odabira metode uz koju vina dobivaju svoje mjehuriće.

Pjenušci mogu biti podvrgnuti nekoliko metoda kako bi dobili pjenušavost. Za neke se koristi tradicionalna metoda kao kod proizvodnje pravog šampanjca,  za druge metoda koja se naziva Charmat ili metoda spremnika, gdje vino prolazi drugu fermentaciju u velikom spremniku prije punjenja u boce. Pjenušava vina koja su prošla metodu prijenosa dobivaju sekundarnu fermentaciju u boci slično tradicionalnoj metodi, ali vino se zatim ulijeva u spremnik, filtrira i ponovno puni u boce, čineći proces bržim od tradicionalne metode.

Konačna i najjeftinija metoda je metoda karbonizacije, gdje se ugljični dioksid pumpa u spremnik vina, a sadržaj se zatim puni u boce pod pritiskom

Koliko je slatko?

Ako nešto slavite, ili se, zašto ne, samo želite počastiti i u trgovini ste pred policom s pjenušcima, onda je dobro znati oznake s kojima ćete se susresti na etitketi, a govore o slatkoći pjenušca.
Tako Brut Naturelle označava najsušu sortu, bez šećera, a Extra Brut je suho vino s manje od 1% dodanog šećera. Brut je vrlo suho do prilično suho i riječ je o najčešćoj vrsti razine slatkoće. Oznaka Extra Sec ili Extra Dry ukazuje da vino ima suhi do srednji okus s otprilike 3% dodanog šećera. Sec označava sredinu ljestvice i da je vino srednje suhog i slatkog okusa, dok Demi-sec znači sladak okus, bez suhoće. Doux znači najslađe od slatkog i gotovo da bi se moglo smatrati desertnim vinom.

Uz što poslužiti?

Ako ste posegnuli za bocom pjenušave delicije koja spada u suhi kraj spektra, možda se pitate – koja jela mogu upariti s ovim? Za suha vina ne možete pogriješiti s laganim jelima od morskih plodova i piletine. Kamenice, kuhana jaja, škampi, bijela pizza i pržena piletina također su sjajna kombinacija. S druge strane, ako ste odabrali slađu verziju pjenušca, svježe bobičasto voće i mekani sirevi savršeno će se sljubiti s čašom vašeg pjenušca.

Koliko je pjenušavo?

Uz različite razine slatkoće, šampanjci i pjenušava vina također imaju različite razine pjenušavosti. Nepjenušava vina nazivaju se tranquillo ili mirna vina. Vina opisana kao frizzante su nježna pjenušava vina. Imat će manje, svjetlije mjehuriće i delikatnije će pjeniti. Pjenušava vina s puno pjenušavosti nazivaju se spumante.

Sada kada znate osnove pjenušavih vina i jer ovaj mjesec nosi toliko puno divnih prilika, počastite se dobrim pjenušcem, kako proseccom, cavom ili šampanjcem, tako i bocom domaćih proizvođača koji se sve više dokazuju na globalnom tržištu. Velik izbor domaćih i stranih kvalitetnih pjenušaca potražite u Intersparu u King Crossu i – živjeli!

Datum objave: 21.12.2023.

*Cijene su važeće na dan objave. Zakupac zadržava pravo izmjene uvjeta prodaje te iste može promijeniti bez prethodne najave.