Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
: : :
bis zum Weihnachtsabend!

 

Vjerojatno znate da je hrana na pari obično zdravija od hrane pripremljene tradicionalnim tehnikama kuhanja, ali zašto je to tako? Je li to još jedan trend ili ima više u tome nego što se na prvi pogled čini? Tehnike kuhanja zaista čine razliku. Kada konzumiramo različite namirnice, dobivamo zdravstvene koristi od njihovih enzima, vitamina i minerala. Neke od tih molekula, poput vitamina C, vrlo su osjetljive i počinju se raspadati kad dođu u dodir sa svjetlom i toplinom.

To se događa kada pržite povrće ili meso, čak i lagano, jer ulje može doseći vrlo visoke temperature. Iako neke od tih molekula nisu tako osjetljive kao vitamin C, značajan dio njih ne može podnijeti prženje u ulju.

I dok kuhanje u vodi ne doseže temperature tako visoke kao vruće ulje, namirnice gube dio okusa i aroma, a zbog dijela vodotopivih nutrijenata, smanjuje se i nutritivna vrijednost namirnica. Kod kuhanja na pari, pak, para se kreće po cijeloj površini hrane za ravnomjerno kuhanje bez narušavanja osjetljivih nutritivnih elemenata.

Također, kad kuhate na pari, nema potrebe za dodavanjem ulja ili masti tijekom procesa kuhanja tako da je obrok kuhan na pari manje kaloričan od onog koji se prži.

A ako ste mislili da je hrana koja se može pripremiti ovim postupkom dosadna i bezukusna, prevarili ste se. Možete kuhati sve, od ribe do jaja, pa sve do bundeve. Čak i meso, jako tanko narezano. Gotovo sve povrće dobro se kuha na pari, a neće uvenuti ni omekšati.

Ova je metoda posebno pogodna za kuhanje povrća koje je bogato vodotopivim antioksidansima, poput brokule, cvjetače, zelenog lisnatog povrća, graška, prokulica, cjelovitih žitarica i mahunarki – da, možete čak i kuhati cjelovite žitarice i mahunarke na pari! Ali što je s drugi namirnicama? Pa, kuhanje na pari je bezbrižan način kuhanja za mnoga jela.

Na primjer, pripremanje riže u parnom kuhalu puno je lakše nego kuhanje na štednjaku. I dok je kuhanje ribe jednostavno, kuhanje na pari je također odličan način pripreme zdravog i ukusnog obroka jer ističe prirodne okuse. Zapravo, kuhanje na pari je bilo primarni način kuhanja u Kini kroz cijelu povijest, a i danas možete pronaći mnoge različite recepte za kuhanje ribe na pari, poslužene s različitim dodacima, poput sojinog umaka.
Bilo da spremate po kineskim receptima ili ne, kuhanje na pari je zdraviji način termičke obrade namirnica, koji još k tome zadržava najviše okusa i aroma. Isprobajte što prije i uvjerite se, a prvo svratite u King Cross po svoje kuhalo na paru, čeka vas velik izbor!

Datum objave: 10. lipnja 2024.

*Cijene su važeće na dan objave. Trgovine zadržavaju pravo izmjene cijena i uvjeta prodaje te iste mogu promijeniti bez prethodne najave.