A što je matcha? To je intenzivno zelena, koncentrirana praškasta tvar dobivena od listova biljke čaja Camellia sinensis koja se najčešće uzgaja u Japanu i Kini te ima jedinstven, gorkast i zemljan okus.
Uzgaja se u sjeni, što povećava količinu određenih fitokemikalija, biljnih spojeva koji mogu imati niz potencijalnih zdravstvenih koristi, antioksidansa i drugih sastojaka u usporedbi s drugim vrstama zelenog čaja.
Kako se priprema matcha?
Prah matche jednostavno se umuti s vrućom vodom kako bi se dobio ukusan čaj, a ritualno se u Japanu pripremao uz pomoć metlice od bambusa tako da bi se dolijevalo malo po malo vode u prah i pritom stalno miješao sadržaj.
Ako nemate metlicu, to možete napraviti uz običnu pjenjaču manjih dimenzija. Za one praktičnije i one koji nemaju vremena, dostupne su vrećice čaja od matche, koje se mogu namakati u vrućoj vodi poput tradicionalnih čajeva.
Možete ga zasladiti šećerom ili medom po želji, a ako si želite priuštiti matcha latte, napitak koji je osvojio Instagram, u topli čaj dodajte ugrijano mlijeko, može i biljno, i – uživajte! A sve što će vam biti potrebno za vaš matcha užitak pronaći ćete u ponudi King Crossa.