Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
: : :
bis zum Weihnachtsabend!

 

Još kao malo dijete naučili ste da zube treba prati ujutro i navečer. A onda se pojavila zubna vodica pa zubni konac. Pa električne četkice za zube. Pa razne interdentalne četkice i tuševi za oralnu higijenu… To može malo zbuniti, ali svejedno želite svojim zubima pružiti najbolju njegu jer zdravlje zubi utječe na cjelokupno zdravlje, a uz to, bijeli, zdravi zubi nas čine mladolikijima. Zato otkrijte kako treba izgledati kompletna rutina oralne njege kakvu preporučuju stomatolozi, dakako, uz posjet njima dvaput godišnje.

Prije ili poslije jela? Sve češće se postavlja pitanje kada prati zube, prije ili poslije doručka. Stomatolozi su tu jasni – ako perete zube prije doručka, zaštitili ste zube prije jela zahvaljujući fluoru u pasti za zube. Također, ako perete zube nakon doručka i ako ste jeli stvari poput soka ili žitarica, riskirate da kiseline ili šećeri oštete caklinu zuba što nikako nije preporučljivo. Zato, ako želite očistiti usta nakon jela, najbolja stvar koju možete učiniti je isprati usta vodom ili uzeti komad žvakaće gume bez šećera, pogotovo onu koja sadrži ksilitol jer on pomaže u borbi protiv karijesa.

Kakvu pastu koristiti?

Stomatolozi preporučuju pastu za zube s fluorom jer će to zaštititi zube od oštećenja. Naravno, neki ljudi imaju problema s desnima pa je potrebno koristiti pastu s posebnim sastojcima koji pomažu zdravlje desni, ali za zube je svakako najkorisniji fluor.

Isprati ili ne?

Ako ste u posljednje vrijeme bacili oko na TikTok, vidjeli ste da je trenutno najveća dentalna dilema ispirati zube nakon pranja ili ne? No, stomatolozi kažu da će ispiranje isprati fluor iz paste za zube koji je tu da zaštiti zube tijekom dana. Dakle, nakon četkanja samo ispljunite pastu, umjesto da isperete vodom.

Električne ili ručne četkice?

I jedno i drugo, samo budite redoviti. Ipak, električne četkice za zube su učinkovitije jer naprave više pokreta četkanja u minuti. S rukom možete napraviti možda 400 pokreta četkanja u minuti, ali s električnom četkicom za zube čak oko 30.000 ! A što više pokreta četkanja, to je pranje učinkovitije. Ipak, jedno upozorenje: Kada koristite električnu četkicu za zube, lagano je držite, zatim je stavite pola na zub, pola na desni i pustite da četkica klizi i obavi sav posao. Na taj način, nećete riskirati oštećenje zuba. I na kraju, zamijenite glavu četkice svaka tri mjeseca.

Treba li konac?

Treba. Četkanje čisti samo oko 65% površine zuba – a morate očistiti i prostor između zuba. Ako su vam zubi jako stisnuti jedan uz drugi, tada je korištenje konca za zube najbolji način čišćenja. Međutim, ako imate širi prostor između zuba, trebali biste koristiti posebne međuzubne četkice. Također, u novije vrijeme na tržištu su i oralni tuševi koje možete koristiti nakon čišćenja koncem za najveću čistoću zubi, a oni se posebno preporučuju osobama s ugrađenim implantatima, fiksnim aparatićem za zube i onima s nadomjesnim krunicama te mostovima.

Zašto piti vodu?

Kada su vam usta suha, proizvodnja sline je smanjena, što će dovesti do toga da je teško postići pravu razinu pH. Suha usta stoga stvaraju povoljno tlo za bakterije – zato ostanite hidrirani vodom tijekom cijelog dana.

Treba li koristiti vodicu za usta?

Da, ali uvijek u različito vrijeme od pranja zuba. Korištenje vodice nakon pranja zuba samo će isprati fluor koji ste osigurali pastom za zube. Ispiranje usta je sjajno za osvježavanje tijekom putovanja ili nakon ručka usred radnog dana.

Kada nikako ne četkati?

Ako ste jeli ili pili nešto prilično kiselo ili nešto slatko, pričekajte pola sata do sat vremena prije četkanja, jer četkanje odmah nakon konzumiranja kiselog ili slatkog može oštetiti caklinu. Također, pokušajte ne konzumirati ništa slatko ili kiselo više od tri ili četiri puta dnevno i ciljajte da sve šećere i kiseline zadržite samo za vrijeme obroka. Ako, primjerice, popijete čašu soka od naranče za doručak i zatim ne konzumirate ništa sljedeća dva sata, vaša usta će se neutralizirati.

Sada kada znate odgovore na najčešća pitanja o oralnoj higijeni, sve potrebno kupite u King Crossu – i pridržavajte se savjeta!

Datum objave: 6. lipnja 2024.

*Cijene su važeće na dan objave. Trgovine zadržavaju pravo izmjene cijena i uvjeta prodaje te iste mogu promijeniti bez prethodne najave.