Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
: : :
bis zum Weihnachtsabend!

 

Kao što je ljeto potrebno za odmor i punjenje baterija, jesen je idealna za pripremanje imuniteta za dugu i izazovnu zimu. Priroda je srećom uvijek tu, tako da su jesenski plodovi puni minerala, antioksidansa i vitamina blagotvornih za zdravlje uvijek poželjni u jelovniku. Raznolika prehrana najbolje utječe na jačanje organizma. U ovim hladnijim danima najbolje je na stolu kombinirati jesensko voće i povrće veoma velikih nutritivnih svojstava. Vladari jesenske trpeze su sočne jabuke i kruške, topli i mirisni kesteni, bogati nar, slatko grožđe i bogata bundeva. Uz poneki izlet u šumu mogu im se pridružiti i ukusne gljive. Okusi i mirisi jeseni prepoznaju se u brojnim jelima na žlicu, džemovima i povrću za zimnicu. Priprema svih tih delikatesa predstavlja poseban doživljaj u svakom kućanstvu.

Osobito bogat repertoar jela nudi bundeva. Ona je simbol jeseni, a u sebi sadrži obilje beta- karotena, vitamina C i E te željeza. S bundevom se doista može pripremiti cijeli obrok – od predjela i juhe do glavnog jela i deserta pa čak do kave. Narodna poslovica kaže: “Tko jede puno buče, bolovi u želucu ga ne muče.” U jabukama i kruškama najbolje je uživati sada kada su svježe. Jabuke smanjuju razinu kolesterola u krvi dok je kruška hipoalergeno voće izrazito bogato vlaknima. Kesten je također bogat vitaminom C i željezom, a ima puno kalija i kalcija. Sadrži manje masnoće od orašastih plodova pa ga možete konzumirati bez grižnje savjesti. Obično mnogi uživaju u pečenim kestenima ili neodoljivim kesten pireom dok kao favorit iz sjene ostaje juha od kestena. Baš kao što bučnica i variva od buče imaju uobičajeno primat pred rižotom od buče. 

King Cross magazin zato u nastavku donosi recept za slasni rižoto od bundeve.

Sastojci:

  • 700 g bundeve
  • 3 žlice maslinovog ulja 
  • 1 žlica maslaca
  • 1 crveni luk 
  • 1 mrkva
  • 3 režnja češnjaka 
  • 150 ml bijelog vina
  • 250 g riže 
  • 700 ml povrtnog temeljca 
  • 30 g parmezana
  • sol, papar, peršin 

 

Priprema:

Nasjeckati bundevu na kockice i položiti na papir za pečenje u lim za pećnicu. Posoliti, popapriti i izmiješati kockice bundeve s 3 žlice maslinovog ulja. Zagrijati pećnicu na 180 C i peći 30 minuta.

Nasjeckati crveni luk, češnjak i mrkvu. Na tavi zagrijte maslac i prvo pirjajte crveni luk, pa češnjak i mrkvu. Pirjajte sve sastojke oko 7 minuta pa ubacite rižu i prelijte venom. Posolite i popaprite.

Dodajite postepeno temeljac dok riža ne omekša. Kad je riža kuhana uklonite je s vatre, dodajte bundevu i parmezan.

Uživajte u okusu jeseni!