I premda se tradicionalne uskrsne delicije u raznim krajevima Hrvatske razlikuju, jedno je svima zajedničko – bogat uskrsni doručak nakon mise, prave uskrsne delicije koje su se dan ranije, na Veliku subotu, nosile u košarama na blagoslov.
U Dalmaciji će se tako u košari naći samo jaja i slatka pogača, odnosno sirnica ili posvećenica, kako se naziva u različitim dijelovima regije, dok će se u središnjoj Hrvatskoj dodati i koja šnita šunke, rotkvica, mladi luk ili žlica hrena, a u Slavoniji će se za uskrsni doručak naći i pokoja kriška kulena. Ne slavi se Uskrs bez razloga uz ove namirnice, svaki od ovih sastojaka nosi simbolično značenje – jaja predstavljaju novi život, šunka obilje, a hren zdravlje i snagu.
Tako okrepljujući doručak savršena je uvertira za bogat ručak – pa će se u Slavoniji i Baranji najčešće peći svinjetina, u Zagorju purica i mlinci, a u Dalmaciji mlada janjetina.
Iz domova u središnjoj Hrvatskoj mirisat će šunka u tijestu, a u Istri kiseli kupus s mesom i fuži… Orahnjače i makovnjače, i, ako je ostalo od doručka, pince, poslužit će se uz kavu na kraju ručka koji će okupiti obitelj i prijatelje oko stola u veselom zajedništvu, što je zapravo srž dio ovog blagdana. Sve što će vam zatrebati za pripremu bogate uskrsne trpeze, pronaći ćete na jednom mjestu – King Crossu.
Prijedlog recepata: