Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
bis zum Weihnachtsabend!

I premda se tradicionalne uskrsne delicije u raznim krajevima Hrvatske razlikuju, jedno je svima zajedničko – bogat uskrsni doručak nakon mise, prave uskrsne delicije koje su se dan ranije, na Veliku subotu, nosile u košarama na blagoslov.

U Dalmaciji će se tako u košari naći samo jaja i slatka pogača, odnosno sirnica ili posvećenica, kako se naziva u različitim dijelovima regije, dok će se u središnjoj Hrvatskoj dodati i koja šnita šunke, rotkvica, mladi luk ili žlica hrena, a u Slavoniji će se za uskrsni doručak naći i pokoja kriška kulena. Ne slavi se Uskrs bez razloga uz ove namirnice, svaki od ovih sastojaka nosi simbolično značenje – jaja predstavljaju novi život, šunka obilje, a hren zdravlje i snagu.

Tako okrepljujući doručak savršena je uvertira za bogat ručak – pa će se u Slavoniji i Baranji najčešće peći svinjetina, u Zagorju purica i mlinci, a u Dalmaciji mlada janjetina.

Iz domova u središnjoj Hrvatskoj mirisat će šunka u tijestu, a u Istri kiseli kupus s mesom i fuži… Orahnjače i makovnjače, i, ako je ostalo od doručka, pince, poslužit će se uz kavu na kraju ručka koji će okupiti obitelj i prijatelje oko stola u veselom zajedništvu, što je zapravo srž dio ovog blagdana. Sve što će vam zatrebati za pripremu bogate uskrsne trpeze, pronaći ćete na jednom mjestu – King Crossu.

Prijedlog recepata:

Šunka u tijestu

Sastojci:

  • 500 g kuhane šunke
  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 1dl vode
  • prstohvat soli
  • 1 pakiranje svježeg kvasca
  • 1 jaje

 

Priprema:

Umijesite tijesto za kruh i ostavite ga na toplom oko 40 minuta da se diže. Zatim ga razvaljajte valjkom i umotajte u njega šunku. Obavezno napravite ‘dimnjak’ jer kada se šunka peče omotana tijestom, pari se i otpušta sokove koji zatim cure po tijestu i namaču ga. ‘Dimnjak’ se može napraviti od malo namotane aluminijske folije koju ćete umetnuti na sredinu tijesta. Površinu tijesta zatim premažite tučenim jajetom.

Pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta.

Hladni umak od hrena

Sastojci:

  • 20 g kiselog vrhnja
  • 2 žlice majoneze
  • 1 žličica senfa
  • 1⁄3 žličice soli
  • prstohvat papra
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 1 žličica limunovog soka

 

Priprema:

Sve sastojke stavite u jednu posudu i dobro izmiješajte. Ostavite barem sat vremena u hladnjaku prije posluživanja.

Orahnjača

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog)
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 80 g maslaca (otopljenog)
  • 2 žumanjka
  • Prstohvat soli
  • Naribana korica 1 limuna

 

Sastojci za nadjev:

  • 300 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica ruma
  • 1 bjelanjak

 

Za premaz:

  • 1 žumanjak i malo mlijeka

 

Priprema tijesta:

U malo toplog mlijeka dodajte kvasac, žličicu šećera i žlicu brašna. Ostaviti 10 minuta da se aktivira. U veću zdjelu prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, sol i limunovu koricu. Dodajte aktivirani kvasac, otopljeni maslac i žumanjke, pa postupno dodajte mlijeko uz miješanje. Zamijesite glatko tijesto i ostavite na toplom oko sat vremena, dok ne udvostruči volumen.

 

Priprema nadjeva:

Ugrijte mlijeko sa šećerom, medom i vanilin šećerom dok se ne otope. Prelijte preko mljevenih oraha, dodajte cimet, rum i bjelanjak te dobro promiješajte.

 

Slaganje i pečenje:

Dignuto tijesto lagano premijesite i razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik debljine oko 5 mm. Rasporedite nadjev po tijestu i zarolajte. Premjestite na lim obložen papirom za pečenje, prekrijte krpom i ostavite još 20 minuta da se odleži. Zatim premažite žumanjkom razmućenim s malo mlijeka. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.