Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
: : :
bis zum Weihnachtsabend!

 

Ima nešto tako lijepo u uskršnjem jutru, kada se ukućani okupljaju oko stola i oko posvećenja koje je baka u košari donijela iz crkve. Jaja, komad slatke pogače, kriška šunke s malo hrena, rotkvicom ili mladim lukom iznimno prijaju… Proljetni blagdan, najveći u kršćanskoj vjeri, obilježava se jutarnjim okupljanjem oko stola kada se u svim krajevima Hrvatske najčešće jedu navedene namirnice u čast blagdana, ali i proljeća, novog početka, dok se za ručak pripremaju bogata, mesna jela po izboru. Negdje će to biti sarma, negdje pečena janjetina, negdje purica s mlincima, za desert uskrsna pogača, orehnjača ili makovnjača, dok će glavna dekoracija stola biti raznobojne pisanice koje simboliziraju život i postanak. Nekad su se bojile lukom koji bi davao duboku narančastu boju, kuhale u vinu za tamnoljubičastu nijansu, u peršinu za zelenu i znale bi se premazivati voskom za sjaj, a danas imamo na raspolaganju sve nijanse ovog svijeta kao i razne ukrase poput naljepnica, perlica ili šljokica.

 

Uskrsna pogača, pinca, sirnica, posvećanica, jajarica…tradicionalni blagdanski kruh od dizanog tijesta bogate arome u raznim dijelovima Hrvatske ima poseban naziv, ali danas je nezaobilazna na uskršnjoj trpezi diljem zemlje. Recept je došao iz Mletačke Republike pa je u naše krajeve prvo došla u Istru i Dalmaciju, a zanimljivo, u početku uopće nije bila slatka (radila se od brašna, jaja, masti i mlijeka), tek kasnije je njezin okus obogaćen šećerom i grožđicama, a miris joj je dala kora od naranče ili limuna, malo ruma ili čak desertnog vina.

A kraljica uskršnjeg stola, šunka u kruhu, također ima svoje dublje značenje. Taj zamamni komad svinjskog mesa ispečen u omotaču od tijesta simbolizira obilje, a recept dolazi iz Njemačke gdje nosi naziv uskrsna šunka (Osterschinken) i koji je prvo prigrlila kontinentalna Hrvatska. Komad sočne šunke s hrskavom korom kruha jako fino se sljubljuje s plodovima ranog proljeća poput reskog mladog luka ili crvenih rotkvica, ali i francuskom salatom i osvježavajućim hrenom. No, treba paziti kako se priprema jer može se dogoditi da tijesto ostane gnjecavo što svakako umanjuje užitak. Da vam se to ne bi dogodilo, svoju šunku u kruhu pripremite prema ovom receptu  – sve sastojke za ovaj recept, ali i za sve uskrsne delicije koje ćete pripremiti za nadolazeći blagdan pronaći ćete u Intersparu u King Crossu. Dobar tek!

Sastojci:

 

  • 500 g kuhane šunke
  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 1 dl vode
  • prstohvat soli
  • 1 pakiranje svježeg kvasca
  • 1 jaje

 

Priprema:

Umijesite tijesto za kruh i ostavite ga na toplom oko 40 minuta da se diže. Zatim ga razvaljajte valjkom i umotajte u njega šunku. Obavezno napravite ‘dimnjak’ jer kada se šunka peče omotana tijestom, pari se i otpušta sokove koji zatim cure po tijestu i namaču ga. ‘Dimnjak’ se može napraviti od malo namotane aluminijske folije koju ćete umetnuti na sredinu tijesta. Površinu tijesta zatim premažite tučenim jajetom. Pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta.