Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
: : :
bis zum Weihnachtsabend!

 

Još je ljeto, ali dani su kraći, godišnji odmori završeni, večeri nisu više tako tople i to znači samo jedno – jesen je pred vratima, a s njom i povratak u školske klupe. Tko se ne sjeća tog djetinjeg miksa osjećaja u ovom razdoblju? Uzbuđenja jer ćemo ponovno vidjeti prijatelje i simpatije, veselja jer stižu nove torbe i tenisice, znatiželje jer je uskoro vrijeme za zaviriti u sasvim nove knjige, ali i trunke žala za slobodom ljeta i tihog straha zbog svih tih testova koji čekaju? Nema sumnje, za naše malene ovo je vrijeme visokog emocionalnog naboja, ali i za roditelje ovo jednako može biti period velikih izazova i promjena. Taylor Swift je jednom na Twitteru napisala: “Ovo je nova godina. Novi početak. I stvari će se promijeniti.” i taj njezin citat sjajno dočarava osjećaj koji vlada danima pred povratak u školu. Nova školska godina i za djecu i za roditelje donosi sa sobom nove rutine, nove odgovornosti kao i nove prilike pa je važno u nju ući pripremljen. Zato donosimo nekoliko korisnih i provjerenih savjeta kako se pripremiti za novo poglavlje u životu vaše obitelji i kako svom djetetu pružiti potporu koja mu je itekako potrebna tijekom ovog tranzicijskog razdoblja.

Komunicirajte

Razgovarajte sa svojim djetetom o nadolazećem povratku u školu. Pitajte ga kako se osjeća, ima li neke brige, uznemirava li ga nešto, čemu se najviše raduje. Aktivna komunikacija omogućava djetetu da podijeli svoje misli i osjećaje, čime će mu biti olakšan proces prilagodbe.

Pripremite se na vrijeme

Provjerite koji novi školski pribor treba vašem djetetu, pregledajte njegovu odjeću, obuću i sportsku opremu da vidite što treba kupiti (djeca tako brzo rastu ljeti), napravite popis i krenite u shoopping! Planirajte obroke i pravilno rasporedite vrijeme za jutarnju rutinu kako bi se izbjegla žurba na samom početku dana.

Uspostavite rutinu

Djeci je lakše prilagoditi se novim situacijama kada imaju stabilnu rutinu. Isplanirajte svakodnevni raspored za doručak, odlazak u školu, učenje i vrijeme za igru i spavanje i kad škola krene, pridržavajte ga se. Iako spontanost može biti privlačna djeci, zapravo im struktura pomaže da se osjećaju sigurno.

Ne zaboravite na učenje

Već i prije početka škole potaknite svoje dijete da pročita knjigu ili priču, riješi pokoji zadatak iz matematike, nešto nacrta… Neka se prisjeti procesa učenja kako bi lakše ulovilo ritam. Osigurajte prostor kod kuće gdje će moći u miru učiti i raditi domaću zadaću. Kada nova školska godina započne, pokažite interes za ono što dijete uči i pitajte ga kako mu možete pomoći. Vaša podrška može djetetu pružiti osjećaj samopouzdanja i motivacije.

Socijalizacija je važna

Povratak u školu donosi i priliku da se dijete ponovo poveže sa starim prijateljima i upozna nove. Razgovarajte sa svojim djetetom o socijalnim interakcijama u školi i pružite mu savjete uz koje može razviti prijateljstva i uz koje će se lakše moći nositi s konfliktima.

Postavite realna očekivanja

Svako dijete je jedinstveno i ima svoj ritam učenja. Postavite realna očekivanja u vezi s ocjenama i uspjehom u školi ili aktivnostima. Važno je da dijete zna da podržavate njihov trud i napor, bez obzira na krajnji rezultat.

Njegujte samostalnost

odgovornost za organizaciju svojih školskih obveza, kao i za svoje osobne stvari.

Nova školska godina predstavlja novo poglavlje za djecu i njihove roditelje. Aktivna komunikacija, podrška i razumijevanje ključni su u ovom procesu. I dobra logistička priprema kako bi se izbjegao  stres i bjesomučna jurnjava po dućanima u zadnji trenutak. Kako bismo vam olakšali ovo razdoblje, donosimo vam izbor iz aktualne ponude King Crossa koje će sigurno zatrebati vašem zlatu. I sretan početak nove školske godine vam želimo!