Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
bis zum Weihnachtsabend!

 

Pokladno vrijeme nosi sa sobom puno veselja – pokladne povorke, karnevali, maskenbali i oživljavanje starih tradicija poput kastavskih zvončara, baranjskih buša ili dida s Kamešnice slave to predkorizmeno razdoblje – kada nakratko svi požele biti netko drugi, a dakako da sve to slavlje prate i gurmanski užici. Najviše se, dakako, izdvojila krafna, okrugla, aromatična slastica od dizanog tijesta pečena u ulju sa srcem od pekmeza ili, u novije vrijeme, čokolade ili nekog slasnog namaza. U Hrvatsku su došle u vrijeme Austro-Ugarske i nije trebalo puno da zavladaju pokladnim običajima i zasjene lokalne slastice koje se na sličan način pripravljaju.

Međutim, iako se čini da ih je lako pripremiti, nisu baš tako ‘lagan zalogaj’ za kuhare amatere ako želite dobiti mekano, prozračno tijesto. Ukoliko nemate puno vremena posvetiti im se, možda je bolja ideja da skoknete do King Crossa gdje vas u Intersparu čeka zaista velik izbor aromatičnih, ukusnih krafni koje se tope u ustima. A ako se ipak odlučite za pripremu kod kuće, tada trebate paziti na nekoliko važnih detalja.

Prije pripreme, obavezno sve sastojke ostavite barem sat vremena na sobnoj temperaturi. Također, tijesto dok se diže obavezno pokrijte toplom krpom, nemojte to zanemariti, a kada ih pržite, neka stalno bude dovoljno ulja u tavi. I, za kraj, ali ne manje važno, nemojte staviti previše krafni u posudu za pečenje, neka svaka ima dovoljno mjesta da se diže dok se prži u ulju i neka se međusobno ne dodiruju. A sada, kada ste svladali osnovne tajne, otkrijte recept uz koji ćete pripremiti zaista zamamne krafne, a sve sastojke, od prave vrste brašna, kvasca, začina, pekmeza, namaza i potrebnog posuđa, pronaći ćete, baš kao i one već gotove, u Intersparparu u King Crossu. Uživajte!

Recept za krafne (12 komada)

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g šećera
  • 70 g maslaca sobne temperature
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 200 ml mlijeka
  • 2 žlice rakije
  • 20 g svježeg kvasca
  • 1 vanilin šećer
  • ribana korica jednog limuna
  • 1 žličica soli

 

Priprema

Pomiješajte 10 g šećera, 3 žlice mlakog mlijeka, izmrvljen kvasac i čajnu žličicu brašna i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira. Brašno stavite u duboku zdjelu za miješanje, dodajte preostali vanilin šećer te smjesu s kvascem, limunovu koricu, sol i promiješajte. Zatim dodajte jaja, žumanjke,preostalo mlijeko sobne temperature, rakiju i miješajte mikserom s nastavkom za tijesto oko pet minuta.