Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
: : :
bis zum Weihnachtsabend!

 

Bez obzira na ljubav prema svjetlosti LED lampica, stranim božićnim hitovima poput “Last Christmas” i šljokičastim haljinama, blagdane ipak najviše obilježavaju neke stare tradicije koje se prenose iz generacije u generaciju. Za nekoga je to zajedničko kićenje bora, odlazak na polnoćku ili odmotavanje darova, ali baš svaka obitelj za blagdane ima svoja tradicionalna jela u čijoj se pripremi podjednako uživa kao i u jedenju. U Hrvatskoj će se tako najčešće za božićni ručak poslužiti pečena purica, izvana zlatno-smeđe hrskave korice, a iznutra sočna, uz mlince ili krumpir, baš kao i bakalar čija aroma preplavi cijeli dom na Badnjak. A kad već okupljate drage ljude oko stola, vjerujemo da želite da su vaši specijaliteti što ukusniji nepcu i pripremljeni baš kao što su ih bake radile, zato pratite ove recepte, korak po korak, i taj efekt neće izostati, a sve sastojke, od purice, sušenog balakara do začina i povrća potražite u Intersparu u King Crossu. Dobar tek!

Sočna pečena purica

Sastojci:

  • svježa purica
  • svinjska mast ili ulje
  • sol

 

Priprema:

Dobro posolite puricu s unutarnje i vanjske strane, stavite je na rešetku pećnice ispod koje  stavite pleh s pola litre vode kako bi mast tijekom pečenja kapala u njega. Zatim zagrijte pet žlica masti ili ulja i kad se jako zagrije, prelijte vrelo po purici. Pecite na 240°C prvih 15 minuta, a onda smanjite temperaturu na 200°C. Puricu od 2,5 do 3 kg pecite dva sata uz stalno podlijevanje masnoćom. Servirajte je uz pečeni krumpir ili mlince koje ćete preliti masnoćom od pečenja.

Bakalar na bijelo

Sastojci:

  • 1 kg suhog bakalara
  • 1 kg krumpira
  • 5 češanja češnjaka
  • 2 dl maslinovog ulja puna
  • svežanj svježeg peršina
  • sol
  • papar

Priprema:
Tri dana prije pripreme namačite bakalar u hladnoj vodi koju mijenjate barem jednom dnevno. Zatim kuhate bakalar oko pola sata i nakon toga ga očistite od kostiju i kože. Ostavite šalicu vode od kuhanja.
Ogulite i narežite krumpir na ploške debljine jednog centimetra pa ga kuhajte dok ne omekša. Nasjeckajte češnjak i peršin pa ih stavite u posudu i dodajte polovicu maslinovog ulja. Dodajte očišćeni bakalar pa posolite, a zatim nekoliko žlica vode u kojoj se kuhao bakalar pa poklopite i snažno protresite lonac kako bi bakalar još omekšao. Dodajte kuhani krumpir i još nekoliko žlica vode u kojoj se kuhao bakalar i ostatak maslinovog ulja. Zatim kuhajte na pari još oko pola sata, a na kraju začinite s paprom.