Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
: : :
bis zum Weihnachtsabend!

 

Bez biljaka, prostorije su poput praznog platna koje čeka prvi potez boje. Najljepše sobne biljke pružaju prostoru pravu dozu intrigantnosti – prirodnih su oblika, ali istodobno i skulpturalne, oduševljavaju svojom nepredvidljivošću, a opet umiruju svojom postojanom prisutnošću. One su puno više od dekorativnog elementa: čiste zrak, upijaju elektromagnetsko zračenje i djeluju opuštajuće. I ne samo da pogled na njih ili sama njihova prisutnost u domu ima terapeutsko djelovanje, već i briga o njima: zalijevanje, presađivanje, dodir zemlje pod prstima – više povezuje ljude s prirodom, što je danas svima tako potrebno. U King Crossu u trgovinama poput Arise i Interspara možete pronaći predivne sobne biljke koje će, uz samo malo ljubavi i pažnje, potpuno transformirati ugođaj u vašem domu.

Mirni ljiljan (Spatifilium)

Nazivaju ga i ‘jedarce’, zbog oblika cvijeta koje podsjeća na brodsko jedro, ali i ‘ženska sreća’, vjerojatno zbog osjećaja koji pruža pogled na ovog tropskog ljepotana bijelih cvjetova, sjajnog lišća i jednostavnog održavanja. Malo je biljaka koje su toliko zahvalne, a istodobno tako lijepe – mirni ljiljan upija štetna zračenja, uništava spore plijesni, a prema Feng Shuiju je najbolja biljka za spavaću sobu jer unosi pozitivnu energiju. Održavanje? Sitnica. Ne treba mu puno svjetlosti, a čak i ako preskočite pokoje zalijevanje, neće mu se ništa dogoditi.

Monstera (Monstera deliciosa)

Ako postoji biljka godine, onda je to svakako ova. Grandiozna i ultra-dekorativna monstera osvojila je društvene mreže i „najljepše stanove Instagrama“. Penjačica je iz tropskih prašuma i jako brzo raste pa joj treba omogućiti dovoljno prostora i kao takva je savršena biljka za oživjeti dosadan, beživotan kutak u prostoriji. Ovakva ljepota zahtijeva pažnju – treba joj svjetlosti, vlažnosti, redovito prihranjivanje i potrebno joj je često prskati lišće, ali svaki trud se isplati samo jednim pogledom na ovu prekrasnu, zelenu raskoš.

Svekrvin jezik (Sansevieria)

Vrlo neprivlačno ime za vrlo privlačnu biljku koja upravo doživljava vrhunac svoje popularnosti. Miljenica je dizajnera interijera – i to zasluženo. Njezini uspravni, sočni, zeleni listovi zlatnoga obruba sofisticiran su ukras, a tek koliko je korisna… Osim što uklanja toksine iz zraka, ona je jedna od rijetkih biljaka koja noću proizvodi kisik, suprotno od mnogih biljaka koje ga troše, i zato je odličan izbor za spavaću sobu. Sansevieria puno više daje nego uzima – nije joj potrebno puno vode, ali voli biti izložena svjetlu. A ako je često ne premještate, zahvalit će vam nježnim, diskretnim cvjetićima.

Zamija (Zamioculus zamifolia)

Poznatija je kao ZZ biljka, ali, jeste li čuli da je u Švedskoj zovu i ‘biljka iz ormara’, i to s dobrim razlogom? Naime, u svrhu eksperimenta, zamiju su smjestili u zatvoreni ormar šest mjeseci. Svo to vrijeme do biljke nije doprla ni zraka svjetlosti niti je dobila kap vode. Preživjela je! Doduše, isprva je bila u nešto lošijem stanju i svijetlih, umjesto tamnozelenih listova, ali vrlo brzo se oporavila. ZZ je dakle savršena biljka za početnike ili ljude koji nemaju dovoljno vremena baviti se biljkama, a svejedno ih žele u svom domu. Sve što morate je odmaknuti ovu nezahtjevnu ljepoticu s direktnog sunca i zalijevati je jednom mjesečno.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Ne treba posebno objašnjavati zašto joj je drugi naziv ‘pauk biljka’. Čupava glavica iz koje se savijaju listovi zaista podsjeća na pauka. Riječ je o vrlo dugotrajnoj biljci koju možete imati desetljećima, bez puno brige o njoj, a idealna je za postaviti u viseće košare. Odlično ju je imati zimi u grijanim prostorima jer daje vlažnost zraku, a ne traži ni puno svjetlosti.

Aloe vera

Aloe vera je ljekovita biljka koju su u starom Egiptu toliko cijenili da su je nazivali ‘biljkom besmrtnosti’, ali na ovom je popisu isključivo zbog svoje neodoljive vanjštine. Mesnati listovi sa šiljcima rastu u obliku rozete i stvaraju prekrasan ukras oko kojega se ne treba puno mučiti – samo treba dovoljno svjetlosti i ne smije se previše zalijevati. U zatvorenom rijetko cvjeta, ali nije nemoguće da vas, ako se pravilno brinete o njoj, nagradi narančasto-crvenim cvijetom, žarkim poput plamena.

Orhideja (Phalaenopsis)

Postoji više od 25 tisuća vrsta orhideja, ali ona koju najčešće viđate je Phalaenopsis, što nije ni čudo. Ova vrsta orhideje je prekrasna (nije tek tako dobila ime po leptirovim krilima), a jednostavnija je za uzgajanje nego druge, cvjeta tijekom cijele godine i lako se razmnožava. Mnogi odustaju od orhideja jer smatraju da ih je teško njegovati, što je šteta, jer jednom kada naučite osnovna pravila njege i redovito ih primjenjujete, ova biljka će vam uzvratiti ljepotom koju malo što može nadmašiti.

Slonova noga (Beaucarnea recurvata)

Prekrasna je, a istodobno jednostavna. Stabalce podrijetlom iz Meksika s divnim savijenim listovima savršen je ukras domu koji voli organske oblike. Ova biljka više od svega voli sunce i treba je smjestiti u najsvjetliji dio doma, a ostalo je sve manje važno. Jednom mjesečno je zalijevajte i nemojte je presaditi u veliku posudu, za nju vrijedi ‘što tjesnije – to bolje’. Sporo raste i dugotrajna je, u Meksiku postoje stabla stara čak 350 godina. Nije li ovo sjajna investicija?

Drvo novca (Crassula ovata)

Sukulenti kao što je popularna Crassula ovata, poznata i kao biljka od žada, biljka sreće ili drvo novca, savršeni su za one koji nemaju puno iskustva sa sobnim biljkama. Iznimno su izdržljivi, trebaju vrlo malo vode i ostaju zeleni tijekom cijele godine. Također, živjet će godinama i godinama, a smatra se da donose bogatstvo i sreću. Kome ovo ne treba?!

Srcolisni filodendron (Phylodendron hederaceum)

Google je objavio kako je filodendron bio najpretraživanija biljka 2022, a popularnost mu ne jenjava – kako i bi kada ovaj ljepotan u prostoriju unese posebnu živost. Iz porodice je puzavica, tanke stabljike koja može narasti do metar i pol i voštano sjajnih srcolikih listova. Možete ga postaviti u viseću košaru da pada, ali imat će gušće lišće ako raste uvis oko potpornog štapa. Vrlo lako se prilagođava okolišu i nije komplicirano brinuti se o njemu, jedino ga treba držati dalje od kućnih ljubimaca.