Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
: : :
bis zum Weihnachtsabend!

 

U danima kada se još pokušavamo naviknuti na niže temperature i sve tmurnije vrijeme, pravu utjehu pružit će tanjur tople, kremaste juhe. A nasreću, jesen je uistinu bogata svojim plodovima – od aromatične bundeve, kremaste cvjetače, uvijek okrepljujuće brokule i nezaobilaznih gljiva – kao stvorenih za toplu, sezonsku juhu koja će vas ugrijati. A ako ih poslužite uz razne dodatke i priloge, poput na maslinovom ulju preprženog kruha, skuhate ih s par žlica ječma, dodate im malo vrhnja ili bundevinih sjemenki i koju kap bundevinog ulja, dobit ćete ukusan i nutritivno bogat obrok za cijelu obitelj. Otkrijte jednostavne recepte prilagođene količini za četiri osobe, a kako bi se što češće našle na vašem stolu, pojednostavnite i nabavku namirnica.  Za sve što će vam trebati za jesensku juhicu dođite na jedno mjesto – Interspar u King Crossu koji nudi velik i svjež izbor jesenskih plodova, začina, ulja i posuđa.

Juha od bundeve

Sastojci:

  • oko 1 kg bundeve
  • 2 krumpira
  • 10 dl vode
  • 1 veća glavica luka
  • 5 češnja češnjaka
  • 4 dl vrhnja za kuhanje
  • malo muškatnog oraščića
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sol
  • papar

 

Priprema:

Ogulite koru s bundeve, očistite je od sjemenki i nasjeckajte na kockice. Ogulite i nasjeckajte krumpir, luk i ogulite češnjak. Stavite kuhati u hladnu, posoljenu vodu (voda treba tek pokriti povrće). Provjerite da je povrće mekano i usitnite ga električnom sjeckalicom, dodajte ostatak vode, vrhnje za kuhanje i začine te maslinovo ulje i još jednom kratko prokuhajte. Poslužite u dubokim tanjurima s komadićima pečenog kruha, ukrasite sjemenkama i kojom kapi bučinog ulja.

Juha od gljiva

Sastojci:

  • 500 g različitih vrsta gljiva (bukovače, šampinjoni, lisičarke…)
  • 1 crveni luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 srednje mrkve
  • 200 ml bijelog vina
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • maslac
  • sol, papar, peršin

 

Priprema:

Dobro očistite gljive, svaku posebno papirnatim ručnikom i zatim ih nasjeckajte. Ogulite i nasjeckajte luk i mrkvu te ih lagano popržite na zagrijanom maslacu. Podlijte vodom po potrebi dok luk ne dobije zlatnu boju. Zatim dodajte češnjak i gljive te pirjajte na laganoj vatri, podlijevajući vodom. Dodajte vino i začine te kuhajte na laganoj vatri miješajući dok gljive ne omekšaju. Dodajte vrhnje i kuhajte dok juha ne postane dovoljno gusta. Poslužite uz hrskavi, prepečeni kruh.

Juha od cvjetače i brokule

Sastojci:

  • 1 mala glavica cvjetače
  • 1 mala glavica brokule
  • Svežanj peršina
  • Komadić celera
  • 1 mrkva
  • sol i papar
  • 1,5 dl slatkog vrhnja

 

Priprema:

Operite cvjetaču i brokulu i razdijelite ih na ‘cvjetiće’ te ih stavite kuhati u slanu vodu s mrkvom, celerom i polovicom peršina. Kuhajte dok povrće ne omekša, oko pola sata. Odvojite 8 dl vode u kojoj se povrće kuhalo, a kuhano povrće usitnite u sjeckalici. Vratite ga posudu s procijeđenom vodom od kuhanja, dolijte vrhnje i još čašu vode. Začinite i kratko zakuhajte pa dodajte slatko vrhnje.

Datum objave: 30. listopada 2024.