Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
: : :
bis zum Weihnachtsabend!

 

Mirisne, mekane, zamamnog okusa i slatkog srca – krafne ili pokladnice – omiljena su slastica u kojoj ljudi uživaju cijele godine, a posebno u vrijeme poklada, kako i govori hrvatski naziv.

Dizano tijesto prženo u dubokom ulju sa slatkim punjenjem, boje tamnog zlata sa svjetlijim obručem po sredini i šećernim posipom na vrhu možda i nije izvorni hrvatski recept, ali se tako duboko ukorijenio u tradiciju da se teško može zamisliti karnevalsko razdoblje bez njega. A baš kao što su one same zanimljive, zanimljiva je i njihova povijest.

Iako su još stari Rimljani uživali u prženom tijestu prelivenom medom, krafne kakve danas poznajete potječu iz Njemačke, zahvaljujući jednoj od prvih kuharica ikada tiskanih. Bila je to knjiga “Kuchenmeisterei” (Vještina kuhinje) iz 1485. godine i u njoj se našao za to vrijeme revolucionaran recept: prve zabilježene upute za pripremu krafna s džemom, “Gefüllte Krapfen”.

Ova rana verzija sastojala se od žlice džema između dva kruga tijesta od kvasca prženih u svinjskoj masti. Knjiga je nedugo nakon objavljivanja dobila i poljsku verziju, a koncept prženog tijesta s nadjevom proširio se raznim dijelovima Europe te su mnoge europske zemlje prigrlile ovu slasticu.

Krafne su tako došle i u Hrvatsku (prvotno kao austrijski krapfen) i postale nezaobilazna poslastica u vrijeme poklada. Nova vremena nose i nove recepture, tako da današnje krafne imaju mnogo verzija – od punjenja kremama, raznih okusa poput vanilije i čokolade, onih s najmaštovitijim glazurama, kao i pečenih u pećnicama do brafna, ali nekako srcu najmilije ostaju one tradicionalne, s pekmezom i posute šećerom u prahu.

Baš zato u nastavku donosimo odličan recept za mirisne, mekane i prozračne krafne kakve su radile bake, a baš sve sastojke, od osnovnih za tijesto kao i prvoklasne pekmeze pronađite u Intersparu u King Crossu.

U slast!

Racept

Sastojci (za 12 krafna)

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g šećera
  • 70 g maslaca sobne temperature
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 200 ml mlijeka
  • 2 žlice rakije
  • 20 g svježeg kvasca
  • 1 vanilin šećer
  • ribana korica jednog limuna
  • 1 žličica soli

Priprema

Pomiješajte 10 g šećera, 3 žlice mlakog mlijeka, izmrvljen kvasac i čajnu žličicu brašna i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira. Brašno stavite u duboku zdjelu za miješanje, dodajte preostali vanilin šećer te smjesu s kvascem, limunovu koricu, sol i promiješajte. Zatim dodajte jaja, žumanjke,preostalo mlijeko sobne temperature, rakiju i miješajte mikserom s nastavkom za tijesto oko pet minuta.

Neka tijesto odleži desetak minuta. Postupno dodajte maslac i dalje mijesite mikserom sve dok se ne počne tijesto odvajati od stijenki posude, barem još 10 minuta, a zatim ostavite dizati na toplom da se tijesto udvostruči. Premijesite tijesto i stavite ga u nauljenu zdjelu pokrivenu prozirnom folijom i pustite da se ponovno diže dok se ne udvostruči.

Tijesto istresite na radnu površinu i razvaljajte na debljinu od približno 3 cm. Izrežite krafne okruglim kalupom ili čašom od približno 7 cm u promjeru. Ostavite pokriveno da se krafne skoro udvostruče.

U zagrijano duboko ulje (niža temperatura, oko 170°C) stavite krafne i pržite poklopljeno dok ne porumene, dvije do tri minute, pa ih okrenite i pržite s druge strane, isto oko dvije minute – nije potrebno poklopiti ih. Izvadite ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće, a zatim štrcaljkom utisnite pekmez i pospite šećerom u prahu.

Datum objave: 8.veljače 2024.

*Cijene su važeće na dan objave. Trgovine zadržavaju pravo izmjene cijena i uvjeta prodaje te iste mogu promijeniti bez prethodne najave.