Mirisne, mekane, zamamnog okusa i slatkog srca – krafne ili pokladnice – omiljena su slastica u kojoj ljudi uživaju cijele godine, a posebno u vrijeme poklada, kako i govori hrvatski naziv.
Dizano tijesto prženo u dubokom ulju sa slatkim punjenjem, boje tamnog zlata sa svjetlijim obručem po sredini i šećernim posipom na vrhu možda i nije izvorni hrvatski recept, ali se tako duboko ukorijenio u tradiciju da se teško može zamisliti karnevalsko razdoblje bez njega. A baš kao što su one same zanimljive, zanimljiva je i njihova povijest.
Iako su još stari Rimljani uživali u prženom tijestu prelivenom medom, krafne kakve danas poznajete potječu iz Njemačke, zahvaljujući jednoj od prvih kuharica ikada tiskanih. Bila je to knjiga “Kuchenmeisterei” (Vještina kuhinje) iz 1485. godine i u njoj se našao za to vrijeme revolucionaran recept: prve zabilježene upute za pripremu krafna s džemom, “Gefüllte Krapfen”.
Ova rana verzija sastojala se od žlice džema između dva kruga tijesta od kvasca prženih u svinjskoj masti. Knjiga je nedugo nakon objavljivanja dobila i poljsku verziju, a koncept prženog tijesta s nadjevom proširio se raznim dijelovima Europe te su mnoge europske zemlje prigrlile ovu slasticu.
Krafne su tako došle i u Hrvatsku (prvotno kao austrijski krapfen) i postale nezaobilazna poslastica u vrijeme poklada. Nova vremena nose i nove recepture, tako da današnje krafne imaju mnogo verzija – od punjenja kremama, raznih okusa poput vanilije i čokolade, onih s najmaštovitijim glazurama, kao i pečenih u pećnicama do brafna, ali nekako srcu najmilije ostaju one tradicionalne, s pekmezom i posute šećerom u prahu.
Baš zato u nastavku donosimo odličan recept za mirisne, mekane i prozračne krafne kakve su radile bake, a baš sve sastojke, od osnovnih za tijesto kao i prvoklasne pekmeze pronađite u Intersparu u King Crossu.
U slast!