Za gnijezda od meringe (9 komada):
- 2 bjelanjka sobne temperature
- 2 prstohvata soli
- 130 g šećera
Za kremu:
- 200 g hladnog mascarponea
- 100 g nezaslađenog i dobro ohlađenog vrhnja za šlag
- 30 g šećera u prahu
- 1/2 strugane mahune vanilije
Ostalo:
- 200 g jagoda
- 20ak sitnih šarenih bombona u obliku jaja
- 5 čokoladnih jaja s punjenjem
- 30 g tamne čokolade
Bjelanjke s malo soli tucite u pjenu. Postepeno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete glatku, sjajnu i čvrstu smjesu. Premjestite smjesu u vrećicu za dresiranje i nanesite je u obliku gnijezda na pleh obložen papirom za pečenje. Trebate dobiti oko 9 komada. Pecite, odnosno sušite 3 sata na 90 stupnjeva.
U međuvremenu jagode nasjeckajte na sitne kockice (ostavite par komada za ukras) i tamnu čokoladu nastružite na sitno. Za kremu lagano izmiksajte mascarpone, struganu mahunu vanilije, šećer u prahu i vrhnje za šlag. Zasladite dodatno po želji, ali imajte na umu da su puslice jako slatke.
U ohlađene košarice stavite jagode, nanesite kremu te jednu verziju dekorirajte šarenim bombonima i sjeckanom čokoladom, a drugu polovicama jagoda i čokoladnih jaja te također čokoladom. Servirajte odmah.
Tips & tricks:
Ova slastica ne trpi stajanje, potrebno ju je složiti prije serviranja. Ako želite pripremiti unaprijed ovu slasticu, košarice mogu bez problema stajati na zraku koji dan, a i dan prije možete pripremiti ostale sastojke pa složiti pred serviranje. Ova slastica ne može stajati jer meringa/puslice upijaju vlagu te će ubrzo omekšati ako stoje s kremom i jagodama.
Mahunu vanilije, nakon što ste sastrugali unutrašnjost, nemojte bacati! U jednu teglu stavite kristal šećer te umetnite mahunu i pustite da tako stoji. Na taj način ćete dobiti svoj domaći vanilin šećer.