Nur noch
00 Dani
00 Sati
00 Minute
00 Sekunde
: : :
bis zum Weihnachtsabend!

Šunka u kruhu

Priprema šunke u kruhu smatra se poprilično kompliciranom, ali mi vam donosimo recept s kojim ne možete pogriješiti. Kruh će vam se toliko svidjeti da ćete ga poželjeti peći ponovno i bez šunke, a naravno da će ovaj sa šunkom osvojiti sve simpatije i da će se tražiti komad više.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 550g glatkog brašna
  • 50g kukuruznog brašna
  • 1 sushi kvasac
  • 2 žličice soli
  • 1 žlica šećera
  • 400ml toplog mlijeka
  • 150ml ulja

 

Dodatno:

  • kuhana šunka 1-1.5 kg
  • vezica mladog luka
  • rotkvice
  • hren
  • 1 jaje

 

Ako ne koristite već kuhanu šunku onda ju kuhajte u većem loncu tako da cijela bude prekrivena vodom. Nakon što je voda zavrela, kuhajte onoliko dugo koliko je šunka teška. Nakon toga isključite plamen i ostavite šunku da se ohladi u toj vodi u kojoj se kuhala. Na taj će način šunka zadržati sočnost.

Kao i uvijek, kod pripreme dizanog tijesta potrebno je strpljenja. Za kruh prije svega pripremite i pomiješajte u većoj posudi sve suhe sastojke. Dodajte kvasac i malo toplog mlijeka u brašno. Nakon što je kvasac proradio dolijte ostatak mlijeka i ulje pa umijesite dizano tijesto. Mijesite barem 7-8 minuta kako bi kruh bio mekan nakon pečenja. Tijesto nauljite sa svih strana i ostavite pokriveno na toplom mjestu da se digne i udvostruči volumen. Za to je potrebno barem 30-45 minuta.

Uzdignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu ili na papir za pečenje i razvaljajte ga u pravokutnik debljine cca 2 cm. Razmutite jaje i njime premažite tijesto. Ovaj korak je bitan jer će se tako šunka zalijepiti za kruh i bit će ju lakše rezati. Na sredinu razvaljanog tijesta stavite kuhanu šunku. Sada šunku jednostavno omotajte tijestom sa svih strana tako da cijela bude zamotana i pritom tijesto priljubite dlanovima uz šunku što više možete. Neka spoj tijesta bude na dnu šunke kako se prilikom pečenja ne bi rastvaralo. Položite šunku u tijestu u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje dimenzija samo malo većih od same šunke kako bi tijekom pečenja zadržala oblik. Površinu tijesta izbockajte vilicom pa premažite ostatkom umućenog jaja.

Ovako pripremljenu šunku pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ºC 20 minuta. Nakon toga kruh pokrijte alu folijom ili papirom za pečenje te nastavite peći još 35 minuta. Pred sam kraj pečenja maknite pokrov pa zapecite do kraja kako bi kruh dobio lijepu zlatnu koricu. Pečenu šunku u kruhu ohladite umotanu u kuhinjsku krpu kako se kruhu korica ne bi previše stvrdnula. Malo mladog luka i rotkvica, hrena ili francuske salate i kuhanih jaja i gozba s vama dragim ljudima može započeti.

Uskršnja gnijezda s jagodama

Za gnijezda od meringe (9 komada):

  • 2 bjelanjka sobne temperature
  • 2 prstohvata soli
  • 130 g šećera

 

Za kremu:

  • 200 g hladnog mascarponea
  • 100 g nezaslađenog i dobro ohlađenog vrhnja za šlag
  • 30 g šećera u prahu
  • 1/2 strugane mahune vanilije

 

Ostalo:

  • 200 g jagoda
  • 20ak sitnih šarenih bombona u obliku jaja
  • 5 čokoladnih jaja s punjenjem
  • 30 g tamne čokolade

 

Bjelanjke s malo soli tucite u pjenu. Postepeno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete glatku, sjajnu i čvrstu smjesu. Premjestite smjesu u vrećicu za dresiranje i nanesite je u obliku gnijezda na pleh obložen papirom za pečenje. Trebate dobiti oko 9 komada. Pecite, odnosno sušite 3 sata na 90 stupnjeva.

U međuvremenu jagode nasjeckajte na sitne kockice (ostavite par komada za ukras) i tamnu čokoladu nastružite na sitno. Za kremu lagano izmiksajte mascarpone, struganu mahunu vanilije, šećer u prahu i vrhnje za šlag. Zasladite dodatno po želji, ali imajte na umu da su puslice jako slatke.

U ohlađene košarice stavite jagode, nanesite kremu te jednu verziju dekorirajte šarenim bombonima i sjeckanom čokoladom, a drugu polovicama jagoda i čokoladnih jaja te također čokoladom. Servirajte odmah.

Tips & tricks:

Ova slastica ne trpi stajanje, potrebno ju je složiti prije serviranja. Ako želite pripremiti unaprijed ovu slasticu, košarice mogu bez problema stajati na zraku koji dan, a i dan prije možete pripremiti ostale sastojke pa složiti pred serviranje. Ova slastica ne može stajati jer meringa/puslice upijaju vlagu te će ubrzo omekšati ako stoje s kremom i jagodama.

Mahunu vanilije, nakon što ste sastrugali unutrašnjost, nemojte bacati! U jednu teglu stavite kristal šećer te umetnite mahunu i pustite da tako stoji. Na taj način ćete dobiti svoj domaći vanilin šećer.