Vjerujte, sport može biti životna prekretnica. Gledanje utakmica, mečeva, utrka kao i navijanje za svoje favorite je super, ali sudjelovanje u sportu može pomoći da se osjećate fizički jačima, zdravijima i mentalno snažnima, a to je samo početak. Sport može biti i ludo zabavan, posebno kada igrate kao dio tima ili se zabavljate s obitelji ili prijateljima. Također, treniranje i natjecanje stvara odlične vođe i može biti prilika pojedincima da zablistaju, bilo da igraju za lokalni klub ili na međunarodnoj razini. Ovaj mjesec, 29. svibnja, obilježava se Svjetski dan sporta pa ako još niste, neka vas taj dan potakne da krenete u tu divnu avanturu koja vam uz sve navedeno donosi i sljedeće benefite:

  • Bolje ćete spavati

Vježbanje i sport potiču otpuštanje kemikalija u mozgu koje mogu učiniti da se osjećate sretnije i opuštenije. Tjelesna aktivnost će vas izmoriti, a ako igrate sport na otvorenom, možete imati koristi od svježeg zraka koji je pravi poticaj dobrom snu.

  • Snažnije srce

Vaše srce je mišić i treba mu redovita vježba kako bi ostalo fit i zdravo. A zdravo srce poboljšava cjelokupno zdravlje.

  • Novi kontakti

Bavljenje sportom jedan je od načina upoznavanja drugih ljudi i sklapanja novih prijateljstava. I tko zna, bavljenje sportom možda će vam čak otvoriti nove poslovne prilike.

  • Poboljšana funkcija pluća

Redovitim bavljenjem sportom unosi se u tijelo više kisika, a izbacuje se više ugljičnog monoksida i otpadnih plinova. To povećava kapacitet pluća, a jača i njihovu funkciju.

  • Povećano samopouzdanje

Redovitim treniranjem i postizanjem zadanih ciljeva usput se izgrađuju samopouzdanje i usvajaju nove vještine i sposobnosti. Mali, postupni uspjesi tijekom duljeg vremena mogu dugoročno izgraditi osobno samopouzdanje.

  • Smanjenje stresa

Kada ste fizički aktivni, vaš um dobiva priliku odvojiti se od svakodnevnog stresa i napora života. Tjelovježba smanjuje hormone stresa u vašem tijelu i potiče oslobađanje endorfina. A endorfini daju više energije i fokusa za što god život nosi.

  • Poboljšanje mentalnog zdravlja

Istraživanja pokazuju da redovito sudjelovanje u sportu i aktivnostima također može doprinijeti dobrom mentalnom zdravlju. Poboljšanje raspoloženja, smanjenje anksioznosti, borba protiv negativnih emocija pa čak i pomoć kod depresije neki su od zabilježenih benefita sporta.

  • Sport gradi vođe

Sport omogućuje ljudima da razviju ‘timski mindset’, bilo da je riječ o pobjedi, porazu ili zajedničkom treniranju.

  • Sport pomaže u zdravom razvoju djece

Djeca koja se bave sportom razvijaju jače kosti i mišiće. Fizička vježba prije početka puberteta, pokazalo je jedno novozelandsko istraživanje, način je postizanja vrhunca koštanog volumena, što je odlična osnova za budući rast i razvoj.

Ovo je i više nego dovoljno razloga da, ako još niste, izaberete sport po svojoj mjeri, a odjeću, obuću i baš svu potrebnu opremu pronaći ćete u King Crossu. Bacite se u akciju, sretno!